Sluitzegels


De vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie heeft in het verlegen verschillende kinderbedankkaarten catalogi en een prentbriefkaarten catalogi uitgegeven.


Ter gelegenheid van haar 25-jarige bestaan is op zondag 5 oktober 2008 het eerste hoofdstuk van het ‘Handboek voor het Kind’ uitgebracht. Het hoofdstuk kinderbedankkaarten. Het is een mooi en rijk geïllustreerde losbladig naslagwerk.


In de afgelopen jaren zijn er meerdere hoofdstukken uitgegeven en zijn de kinderbedankkaarten bijgevuld met de laatste jaren.Sluitzegels (uitgifte van N.C.K.) zijn zegels die gebruikt werden om de envelop te sluiten. Tot en met 1947 hadden de meeste enveloppen geen plakstrip. Ze werden dus aan de achterzijde geplakt om de enveloppen te sluiten.


Op de sluitzegels staat geen postwaarde en ze zijn uitgegeven vanaf 1924 t/m 1940.


 
 
Handboek voor het kind Sluitzegels

Na de oorlog zijn er geen sluitzegels meer gemaakt omdat dat dit meer kostte dan het opleverde. Vanaf 1947 werd de sluitzegel overbodig omdat dat toen alle enveloppen werden voorzien van een plakstrip.


Handboek Voor het Kind, hoofdstuk sluitzegels.


In twee hoofdstukken komen alle sluitzegels en varianten van de sluitzegels van Voor het kind aan bod.Ook voor de gevorderde verzamelaar is dit hoofdstuk uit het Handboek Voor het kind een waar eldorado om zijn verzameling nog eens kritisch door te nemen en te gaan zoeken naar ontbrekende varianten. Kortom voor iedereen die in sluitzegels geïnteresseerde is een schitterend naslagwerk.